ActiveCampaign: hoe & wat?

door | 24 dec, 2016 | E-mailmarketing | 2 reacties

Wat is ActiveCampaign?

ActiveCampaign is een marketingplatform voor: e-mailmarketing, automatisering en klantrelaties. Met hun Lite pakket kun je mailinglijsten, campagnes en funnels opmaken. Er is ook een uitbreiding waarmee je deze tool als CRM kunt gebruiken.

In het verleden heb ik altijd MailChimp gebruikt. Een prima tool. Toch ben ik uiteindelijk overgestapt naar ActiveCampaign. Voornamelijk omdat het naar mijn mening een stuk visueler en overzichtelijker is.

Het platform biedt veel uitgebreide mogelijkheden voor het automatiseren van mails. Dat is eigenlijk de kracht van ActiveCampaign. Je kunt bijvoorbeeld funnels opmaken en segmenteren op basis van de eigenschappen die je instelt.

Dashboard

Als je bent ingelogd word je doorverwezen naar een overzichtelijk Dashboard. Hier kun je bepaalde statistieken en overzichten inzien. Een mooie feature van het Dashboard is dat de elementen sleepbaar zijn. Je kunt dit overzicht dus aanpassen naar wens.

ActiveCampaign Dashboard

Campaigns

Bij het Campaigns tabje kun je eenmalige mails sturen. Dit kun je gebruiken voor nieuwsbrieven, kortingacties, etc.

Ikzelf maak niet super vaak gebruik van deze functie. Ik maak liever gebruik van geautomatiseerde funnels. Dit werkt namelijk beter voor mij.

ActiveCampaign Automations

Automations

Bij het Automations tabje kun je automations inzien en aanmaken. Deze worden getriggerd door eigenschappen die je zelf kun instellen. Je kunt hier funnels aanmaken om abonnees geautomatiseerd te mailen.

E-mailmarketing funnel

In de onderstaande afbeelding zie je hoe ik de Automations feature gebruik. Deze automation wordt getriggerd als iemand zich inschrijft voor mijn mini WordPress training. De gene ontvangt dan een reeks geautomatiseerde mails.

Forms

Bij het Forms tabje kun je formulieren aanmaken. Deze formulieren kun je op je website plaatsen door middel van een HTML code. Je ziet in het onderstaande overzicht voornamelijk 0 entries staan. Dit komt omdat ik niet de formulieren van ActiveCampaign gebruik.

Ik maak namelijk gebruik van een koppeling in Gravity Forms. Dit is een WordPress plugin waarmee je formulieren kunt aanmaken. Dit werkt fijner en makkelijker met het meten van conversies en bedanktpagina’s.

Starten met ActiveCampaign

ActiveCampaign biedt een gratis proefperiode aan van 14 dagen. Daarna betaal je afhankelijk van het aantal contacten. Als je een oud MailChimp gebruiker bent, kun je vrij simpel je huidige abonnees overzetten.