Bedanktpagina’s

Door Joeri Detering

Bedanktpagina’s zijn een belangrijk onderdeel van websites. Ik zie vaak dat dit niet goed wordt toegepast. Er zijn een aantal redenen waarom bedanktpagina’s essentieel zijn. Om te beginnen: je kunt alles goed doormeten. En dit geldt voor vrijwel elk uitgangspunt: contactaanvragen, offerteaanvragen, opt-ins, bestellingen, etc.

De meestvoorkomende bedanktpagina is vaak voor formulieren. In WordPress kun je vrij eenvoudig een pagina instellen waar bezoekers naar worden doorverwezen. De bedanktpagina kan ook een slimme plek zijn om voor meer te vragen. Wat ik doe op de bedanktpagina van mijn online training, is bezoekers vragen of zij de Facebook pagina willen liken. Ik merk dat dit in mijn geval goed werkt. Je kunt hier verschillende uitgangspunten voor bedenken.

Bedanktpagina in WordPress instellen

Ik maak gebruik van de betaalde Gravity Forms plugin voor alle formulieren. Een bedanktpagina instellen is hier een fluitje van een cent. Naast dat, kun je hier ook heel eenvoudig opt-ins aanmaken. Dan heb je gelijk de cirkel rond.

Als je de Gravity Forms plugin hebt geïnstalleerd, navigeer je naar Formulieren -> Instellingen -> Bevestigingen:

Hier krijgen we een nieuw scherm te zien. Hier kunnen we de pagina instellen waar bezoekers naar worden doorverwezen:

Zoals je in het bovenstaande voorbeeld ziet, worden bezoekers naar een specifieke bedanktpagina doorgestuurd. Een algemene bedanktpagina zal niet handig zijn. Dan kun je specifieke conversies niet goed doormeten.

Conversie meten

Nu we de bedanktpagina hebben ingesteld, moeten we alleen nog de conversie koppelen. Dit doen we in Google Analytics. Hier heb ik een aantal jaar geleden een blogbericht over geschreven. Het bericht Conversies meten kun je hier lezen.

Extra: Contact Form 7 (gratis)

Naast de Gravity Forms plugin, wordt de gratis plugin Contact Form 7 ook vaak gebruikt. Ikzelf vind het een vrij onhandige plugin, maar dat is puur mijn mening. Als je deze plugin gebruikt of wilt gebruiken, kun je hier lezen hoe je vervolgens de bedanktpagina kunt instellen.