ActiveCampaign koppelen in WordPress

door | 23 jan, 2017 | E-mailmarketing | 2 reacties

In een vorig blogbericht legde ik kort uit wat ActiveCampaign is. In dit vervolg ga ik je vertellen hoe je ActiveCampaign kunt koppelen in WordPress.

Onderstaand leg ik 2 snelle manieren uit. Een manier die ik zelf gebruik met een plugin genaamd Gravity Forms (betaald). En een gratis manier door middel van hun Forms functie.

Het is belangrijk dat voordat je ActiveCampaign gaat koppelen, je eerst een lijst hebt aangemaakt.

ActiveCampaign Form aanmaken & plaatsen in WordPress

Als eerst navigeren we naar ”Forms” in de menubalk van ActiveCampaign:

Rechtsboven klikken we op “New Form”.

Hier geven we de lijst aan die we willen gebruiken. Je kunt hier ook een tag toevoegen door op “Add Action” te klikken. Vervolgens drukken we op “Create” om het formulier aan te maken.

Nu komen we in de editor van het formulier dat we zojuist hebben aangemaakt.

Als je tevreden bent met het uiterlijk van je formulier, klik je op ”Integrate”. Je wordt dan doorverwezen naar een pagina waar je kunt kiezen uit een aantal implementatie keuzes:

De snelste manier om het formulier op je site te krijgen is door het eerste veld ”Simple Embed” te kopiëren en vervolgens te plakken in de WordPress “Tekst” editor (dus niet Visueel).

ActiveCampaign koppelen met Gravity Forms

Gravity Forms is een plugin waarmee je formulieren kunt aanmaken. In tegenstelling tot de populaire plugin Contact Form 7 biedt deze plugin veel meer functionaliteit. En is het naar mijn mening ook makkelijker en sneller werken.

Een van de redenen waarom ik Gravity Forms gebruik is dat je eenvoudig een bedanktpagina kunt instellen. Je kunt op deze manier dus mooi je conversies doormeten in Google Analytics. Om gebruik te maken van de ActiveCampaign Add-On, heb je een Business license van Gravity Forms nodig.

ActiveCampaign Add-On installeren in Gravity Forms

Als eerst installeren we de Gravity Forms plugin en vervolgens de ActiveCampaign Add-On. Dit doen we door naar Formulieren -> Add-ons te navigeren:

Hier klikken we op “Install”. Zoals je ziet heb ik de Add-on al geïnstalleerd.

Nieuw formulier aanmaken

Vervolgens gaan we in Gravity Forms een nieuw formulier aanmaken. Hier voeg je de velden “Tekstregel” en bij Geavanceerde velden “E-mailadres” toe:

Sla vervolgens het formulier op.

ActiveCampaign lijst koppelen

Nu ons formulier klaar is, gaan we het formulier koppelen aan een lijst in ActiveCampaign. Dit doen we door naar “Instellingen” -> “ActiveCampaign” te gaan.

Hier moeten we een feed aanmaken. Klik op “Een nieuwe feed toevoegen” en selecteer vervolgens een lijst:

Sla nu je instellingen op.

Je krijgt vervolgens een nieuw venster waar je de juiste velden aan ActiveCampaign moet doorgeven. Je kunt meerdere velden toevoegen als dat ik in dit voorbeeld gebruik. Voor nu kun je de velden gebruiken die we hebben aangemaakt. Die koppel je aan “Email Addres” en “First Name”.

Het mooie van deze Add-on is o.a. dat je direct een tag kan toevoegen. Hiermee kun je direct of op ten duur contacten mee segmenteren.

Je formulier staat nu gekoppeld aan ActiveCampaign. Nu moet je alleen nog het Gravity Forms formulier plaatsen.